Copilul tău suferă de autism? Descoperă 5 lucruri pe care trebuie să le știi!

Autismul este o tulburare neuro-psihiatrică destul de serioasă, ce apare la copii și se manifestă, de obicei, în primii ani de viață (fie încă de la naștere, fie în intervalul 2-3 ani). Din nefericire însă, studiile arată că numărul cazurilor depistate de autism a crescut alarmant în ultimii ani. Aflarea acestui diagnostic poate fi o veste destul de tulburătoare pentru părinți, deoarece toți își doresc că micuțul lor să fie sănătos, să aibă parte de o creștere armonioasă.

Te numeri printre mămicile care au un copil identificat cu autism și nu știi cum să procedezi sau există situații în care te simți depășită de situație?

Iată 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști și aplici!

 

 • Autismul nu este o boală, ci o tulburare ce nu are un tratament medicamentos

 

Oamenii de știință nu au reușit să descopere până în prezent cauzele declanșării autismului și nici un remediu medicamentos stabil pentru vindecarea acestei afecțiuni. Însă, o parte dintre aceștia au descoperit, în urmă unui studiu realizat pe un grup de oameni cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani ce sufereau de autism că simptomele afecțiunii au putut fi atenuate cu ajutorul produselor pe baza de canabis medicinal. Printre cele mai cunoscute și ușor de consumat se află elementele din categoria uleiuri CBD, fiind recomandate atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. În ultima perioadă, uleiul rezultat din planta numită canabis a început să între din ce în ce mai mult în rutina multor persoane, datorită beneficiilor multiple pe care îl are asupra sănătății și datorită aportului adus în ameliorarea simptomelor anumitor boli, începând de la diabet, boli psihice și chiar cancer. Pe lângă uleiuri, și produsele sub formă de capsule cbd sunt la fel de ușor de administrat, având aceleași beneficii miraculoase pentru trupul uman. Desigur, nu ezita să ceri părerea unui medic înainte de a introduce în rutina copilului tău aceste produse.

 

 • Terapia este un element necesar pentru copii ce suferă de autism

 

Printre principalele semne ale acestei afecțiuni se numără izolarea socială și dificultățile de comportament. Chiar dacă tulburările pot varia de la caz la caz și de la persoană la persoană, de cele mai multe ori, copiii care suferă de autism au deficiențe de comunicare și de integrare socială. Și comunicarea nonverbală poate fi deficitară, întrucât majoritatea copiilor care au autism tind să manifeste evitarea contactului vizual și manifestă modele repetitive de comportament (de la anumite mișcări ale corpului, până la rutine sau chiar preferința pentru anumite gusturi și texturi alimentare).  Pentru a ameliora toate aceste comportări, terapia este soluția ideală. Un terapeut ABA, va ști cum să interacționeze cu cel mic, cum să adopte anumite strategii pentru a-l face în mod treptat să renunțe la anumite comportamente sau “obsesii” manifestate cu frecvență.

 

 • Copilul ce suferă de autism nu trebuie izolat de restul societății

 

Majoritatea părinților tind să adopte un comportament greșit față de copilul său ce suferă de autism, izolându-l de cei din jur. Într-adevăr, societatea în care trăim este una destul de dură, oamenii adoptând un comportament reticent în relațiile cu persoanele ce suferă de anumite afecțiuni precum autismul. Cu toate acestea, orice părinte trebuie să înțeleagă faptul că izolarea nu este o soluție, ci dimpotrivă. Mai mult decât atât, socializarea reprezintă principalul pas pentru ameliorarea autismului. Un copil identificat cu autism are nevoie să se integreze în societate, alături de ceilalți copii, chiar dacă o va face în modul său lent și cu pași mici. Înscrierea la o grădiniță obișnuită, cu program normal sau la o școală normală este un pas ideal pentru a permite copilului să își dezvolte anumite aptitudini și comportamente normale, necesare.

 

 • De cele mai multe ori, persoanele cu autism dezvoltă abilități speciale

 

Un lucru nu foarte cunoscut de cei din jur este faptul că majoritatea persoanelor ce suferă de autism dezvoltă abilități speciale. Unii dintre aceștia au o inteligență peste medie, alții au talent și înclinații artistice spre pictură sau muzică. Important este să permiți copilului tău să-și manifeste aceste abilități și să îl ajuți să le descopere, atunci când este necesar.

 

 • Copiii și persoanele care suferă de autism au tendința de a renunța

 

Preponderent, copiii și persoanele diagnosticate cu autism tind mai mult decât alții să renunțe la un lucru sau o activitate pe care au început să o facă. Acesta este un motiv în plus pentru care părinții trebuie să fie tot timpul atenți să ii sprijine pe cei mici, să îi încurajeze și motiveze.

Așadar, acestea sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie sa le cunoști despre autism. Mai mult decât a le cunoaște contează să le aplici, oferindu-i micuțului tău șansa la o viață normală și sănătoasă!

 

Surse foto: shutterstock.com

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Maria spune:

  Imi place blog-ul, sa postezi mai des 🙂

 2. Andreea spune:

  Multumesc mult pentru sfaturi si pentru recomandari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.