Marrakech, o dorinţă împlinită

Aţi fost vreodată atraşi de lucruri sau locuri complet necunoscute pentru voi? V-aţi dorit nespus de mult să ajungeţi în acele locuri pentru a înţelege de ce vă atrag atât de mult?  Eu mereu am fost atrasă de lumea orientală, de farmecul acestei lumi care mi se pare cu totul aparte. Întotdeauna am încercat să înţeleg de ce mă atrage atât de mult, dar nu am reuşit. Îmi vine foarte greu să îmi explic, atât mie, cât şi celorlalţi de ce mă atrage atât de mult portul lor şi de ce îmi place la nebunie să mă îmbrac în rochii orientale. Tot ceea pot să spun este că atunci când mă îmbrac cu astfel de rochii, mă simt specială. Ştiu că de fiecare dată când mă îmbrac astfel atrag atenţia asupra mea, dar nu-mi pasă.

Totuşi pentru a încerca să înţeleg de ce sunt atrasă de astfel de locuri, mi-am dorit să ajung în Maroc, la Marrakech, un oraş absolut fermecător.  Toamna trecută am reuşit în sfârşit să-mi îndeplinesc această arzătoare dorinţă.  Îmi doream de mult o vacanţă specială, şi atunci când o prietenă mi-a spus că ea pleacă în excursie la Marrakech  cu ajutorul celor de la CND Turism – Vacanțe Speciale,  am zis că asta este şansa mea de a-mi îndeplini dorinţa. Nu îmi venea să cred că în sfârşit aveam să fac cunoştiinţă cu lumea care mă atrăgea atât de mult. Prietenii chiar începuseră să râdă de mine şi să-mi spună că cine ştie poate într-o viaţă anterioară am trăit pe acele meleaguri. Nu am putut să îi contrazic atâta timp cât nu-mi puteam explica de ce sunt atât de atrasă de această lume.

logo-cnd-turism-bun1-e1414663074479

Până a sosit momentul plecării timpul a trecut extrem de greu, iar în noaptea dinantea plecării nici nu am putut să dorm, aşa eram de emoţionată. Tot drumul până la destinaţia specială, am vorbit numai despre Maroc şi despre ceea ce aflasem eu de pe internet despre acele locuri. Zborul cu avionul a fost destul de scurt şi nici nu mi-am dat seama  când am ajuns în oraşul de la poalele Munţilor Atlas ce  străjuieşte porţile Saharei. În drum spre hotelul unde am fost cazaţi nu îmi puteam lua ochii de la localnici ce erau îmbrăcaţi în haine frumos colarate şi care mie îmi erau atât de familiare. Abia am aşteptat să ajung la hotel şi să mă cazez şi să merg apoi în inima oraşului oraşului despre care aflasem că  oferă de toate pentru toţi.

Zis şi făcut, ne-am cazat, mi-am luat prietena şi împreună cu alţi câtiva cunoscuţi care ne-au însoţit în excursie am pornit spre Jemaa el Fnaa, piaţa gigantică care reprezintă inima oraşului. Când am ajuns acolo am fost imediat atrasă de frumuseţea locului, de atmosfera fermecătoare. Piaţa arăta asemenea unui carnaval, cu oameni cu maimuţe, dansatori, povestitori, muzicanţi. Eşti imediat atras de vraja poveştii, de vocea lor caldă care te face să începi să visezi cu ochii deschişi. Cu cât ne-am afundat mai tare în bazar cu atât am simţit mai bine mirosurile mirodeniilor de tot felul. Cum îmi plac foare multe mirodeniile nu am rezistat şi mi-am cumpărat câteva. Am şi aflat de la câţiva localnici câteva reţete interesante la care pot folosi condimentele pe care le cumpărasem. Este fascinant să stai să îi asculţi vorbind despre reţetele lor tradiţionale care sunt grozave. Bucătăria marocană este considerată una dintre cele mai variate din lume. Ar fi atât de multe de povestit despre această minunată piaţă care seară se transformă în restaurant dându-ţi astfel ocazia să guşti din minunatele lor preparate, dar nu vreau să par plictisitoare…

A doua zi am vizitat Muzeul Marrakech, un palat din secolul XIX, foarte frumos restaurat în ultimul deceniu. Acest muzeu este o adevărată oază de răcoare într-un oraş deşertic. Este un muzeu pe care merită să-l vizitaţi. Mie mi-a făcut mare plăcere, dar să vă spun sincer mai fascinată am fost de „alergatul” pe străduţele înguste în ]ncercarea de a descoperi câte puţin din tradiţiile locului. Obosite de atâta cutreierat ne-am oprit la moment dat la Palatul Bahia, un palat cu 150 de camere şi 8 hectare de grădini şi clădiri absolut superbe.

Cu fiecare moment pe care l-am petrecut în acest loc mirific, am încercat să înţeleg de ce mă atrage atât de mult lumea orientală. Mi-am dat seama că este o lume magică, o lume plină de mister pe care cu cât o descoperi mai mult, cu atât devine mai plină de mister. Este o lume captivantă, plină de multă culoare care ţi se dezvăluie puţin câte puţin şi te atrage în mrejele ei pentru totdeauna, fără ca tu să îţi dai seama cu adevărat ce te-a atras la ea. Sunt multe locuri minunate de vizitat în acest oraş, precum frumoasa vilă a lui al lui Yves Saint-Laurent, Grădina Majorelle, dar despre ele vă voi povesti poate într-un alt articol.

Acum în încheiere vreau să vă arăt câteva poze din acest loc minunat pe care deja îmi doresc să-l mai vizitez încă o dată… Cine ştie poate la primăvară, voi face din nou  un sejur aici, voi petrece încă o vacanţă exotică şi  mă voi lasa din nou atrasă în mrejele locului şi îi voi permite să îmi mai dezvăluie încă din această lume cu totul aparte….

 

 

1280px-Marrakech_Bombing_Site_Late_in_the_Day

Jemaa el- Fnaa

 

1024px-Museum_of_Marrakech

Muzeul Marrakech

 

1024px-Bahia_Palace_Marrakech_Back_Courtyard_LL

Palatul Bahia

 

Surse poze: wikipedia.org

Articol scris pentru Superblog 2014.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. cristinalincu spune:

    O astfel de calatorie imi doresc si eu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.