Haideţi la ONGFEST 2014!

Perioada în care trăim, cea multiculturală, globală ne obligă mai mult ca oricând să ne revendicăm şi să ne exprimăm propria natură, propria cultură şi să milităm pentru o cultură a păcii şi a toleranţei, renunţând la a-i considera pe ceilalţi diferiţi. De ce? Fiindcă realitatea ne indică faptul că trăim într-o lume în care Omul a ajuns să nege Omului şansa la o viaţă normală. În mod paradoxal astăzi când din ce în mai mult se vorbeşte de diversitate  culturală, lingvistică, religioasă , încă ne luptăm cu prejudecăţile şi cu discriminarea. În ciuda faptului că teoriile rasiste nu mai au nicio valabilitate, totuşi atitudinile şi comportamentele care au în vedere prejudecăţile şi actele discriminatorii încă persistă.

Deşi aceste fapte pot fi privite ca o reacţie identitară faţă de fenomenele de migraţie, de mobilitate crescândă a oamenilor ce caracterizează fenomenul de migraţie, totuşi trebuie avută în vedere garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru toţi, indiferent de rasă sau origine etnică, şi stoparea tendinţelor de respingere a celuilalt(străinului).

Pentru ca stopa aceste tendinţe este necesară o schimbare a mentalităţii membrilor Societăţii Civile.  Noi toţi cei care facem parte din Societatea Civilă trebuie să înţelegem că pentru a convieţui paşnic alături de cei care ne este dat să să trăim, trebuie să încetăm să mai recurgem la acte discriminatorii şi să promovăm toleranţa faţă de toate grupurile etnoculturale. Datorită diversităţii stilurilor de viaţă ce caracterizează lumea secolului XXI, toleranţa trebuie privită ca pe un mod de viaţă necesar pentru o convieţuire paşnică.

Trăim într-o lume în care trebuie numaidecât să ne schimbăm mentalitatea pentru a putea conveţui alături de ceilalţi în respectul pentru diversitate, în respectul  faţă de cel diferent de noi. Fiecare dintre noi este liber să trăiască aşa cum doreşte, atâta timp cât nu încalcă drepturile şi libertăţile nimănui. Fiecare dintre trebuie să beneficieze de şanse egale în această societate. Iar acest lucru nu îl putem face decât prin schimbarea mentalităţii şi atitudinii faţă de cei pe care îi considerăm diferiţi.

Schimbarea se afă în noi, ne trebuie doar puţin ajutor, iar acesta poate veni din partea Fundaţiei Pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Împreună putem înţelege că pentru a fi respectat de către toţi ceilalţi din jurul tău, trebuie în primul rând să îi respecţi şi tu. Şi mai mult decât atât îi putem privi pe ceilalţi cu alţi ochi participând la ONGFest 2014, Festivalul Naţional al organizaţiilor nenguvernamentale din România, festival care susţine respectul pentru diversitate şi crede în egalitatea de şanse a tuturor indiferent de rasă, cultură sau etnie, în combaterea discriminării, în promovarea toleranţei.  De asemenea participaţii la acest festival conştientizează foarte bine faptul că a fi diferit, înseamnă de fapt a avea identitate în sine.

Avem nevoie de o astfel de schimbare în viaţa noastră, pentru a putea trăi frumos alături de semenii noştri. Avem nevoie de o astfel de schimbare pentru a înceta să trăim mereu cu un amestec de angoasă, frică faţă de ceilalţi, datorită existenţei diferenţelor dintre noi şi ei , cei alături de care ne este dat să trăim. Trebuie să ne învingem frica şi să începem să  comunicăm permanent cu aceştia.  De ce? Fiindcă comunicând cu celălalt de lângă noi, voi putea să ne înţelegem  mai bine pe noi înşine.

Haideţi atunci să participăm cu toţii la ONGFEST 2014, pentru a promova diversitatea, toleranţa şi combaterea discriminării. În felul acesta vom arăta că suntem pregătiţi să ne schimbăm pentru bine nostru, al tuturor, pentru o viaţă frumoasă şi liniştită alături de semenii noştri.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. ideisiidei spune:

    Am trecut azi pe acolo. Nu sunt o persoana carcotasa, insa lucrurile puteau fi facute mai bine. As fi dorit sa gasesc o brosusa, chiar si xeroxata, cu lista ong-urilor participante si vreo doua-trei randuri despre ele. Era de dorit si o mini-harta cu fiecare cort in parte. A fost aglomerat in parc si era de preferat o astfel de solutie (cel putin asa o vad eu) in locul imbulzelii de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.