Dieta sufletului

          Iubesc viaţa, cu bune cu rele, şi ori de câte ori am ocazia să vorbesc despre ea o fac cu mare drag. Am abordat de-a lungul timpului multe teme legate de viaţă, însă nu m-am gândit până astăzi că am să scriu vreun articol pe care să-l intitulez Dieta Sufletului. Ideea însă mi-a venit, când răsfoind Aforisme asupra înţelepciunii vieţii de Schoppenhauer, mi-a atras atenţia o notă de subsol în care se vorbea despre dietă( cum sunt la dietă era normal să-mi atragă atenţia 🙂 ). Această de notă subsol spunea aşa:Dieta alimentară redă sănătatea trupului, dar dieta în relaţiile cu oamenii  redă liniştea sufletului. Şi brusc mi-am dat seama că  zi de zi suntem preocupaţi doar de sănătatea trupului, ţinem diete ca să nu ne îngrăşăm, fiindcă asta dăunează grav sănătăţii, dar nu ştiu câţi dintre noi se gândesc şi la sănătatea sufletului nostru. Într-adevăr trebuie să avem grijă de sănătatea corpului nostru, fiindcă sănătatea nu e totul, dar fără sănătate totul e nimic, dar oare în acelaşi timp nu ar trebui să avem grijă şi de sănătatea sufletului nostru, care de fapt e esenţa noastră? Din păcate mult prea puţin ne gândim la propriul nostru suflet.

             Adesea îi scoatem voit sau nevoit pe cei care cu adevărat ne fac sufletul să tresalte de bucurie, şi relaţionăm cu cei care ne fac sufletul să plângă cu lacrimi de sânge. E-adevărat nu putem trăi singuri, căci nu ne-a fost dat să trăim singuri, şi de aceea de foarte multe îi acceptăm pe ceilalţi în viaţa noastră, chiar dacă în adâncul sufletului noi ştim că prezenţa lor în viaţa noastră nu este benefică pentru noi. Zi de zi închidem ochii la invidii şi răutăţi, facem compromisuri, doar pentru a avea pe cineva în viaţa noastră. Avem impresia că suntem atât ne fericiţi fiindcă suntem înconjuraţi de atâta lume, dar tare ne mai înşelăm, şi tare nu vedem cum sufletul nostru se vaită-n tăcere.

        El nu are gură să strige că îi este rău, şi noi astfel continuăm să ne vedem de ale noastre împreună cu oameni, pe care de foarte mult timp ar fi trebuit să-i scoatem din viaţa noastră. Pentru a ne putea linişti cât mai mult sufletul, ar trebui să trecem la dieta, la o altfel de dietă, o dietă a sufletului ce se bazează pe eliminarea oamenilor plini de inviidie şi de falsitate din cercul nostru de persoane cu care relaţionăm zi de zi. Nu este o dietă foarte complicată, ci una destul de simplă, ne trebuie ca şi în cazul dietei alimentare, foarte multă voinţă şi hotărâre. Este o dietă formată din bun simţ, discreţie şi diplomaţie. şi care face foarte bine şi sănătăţii, nu doar sufletului. Sufletul, esenţa vieţii noastre merită să aibă parte de linişte atât cât ne este dat să trăim, de aceea o astfel de dietă este foarte recomandată. Viaţa e scurtă, şi trebuie să preţuim fiecare clipă a ei  trăind alături de cei care ne iubesc cu adevărat, lângă ce ne apreciază şi ne acceptă aşa cum suntem, lângă cei ce nu le place să ne vorbească pe la spate. Ştiu că trăim într-o comunitate în care suntem nevoiţi să interacţionăm cu fel de fel de persoane, dar nu ne obligă nimeni să le permitem să facă parte din viaţa noastră mai mult decât trebuie. Aşa că e mai bine să trecem la dietă şi să facem o selecţie discret, cu bun simţ şi cu diplomaţie, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Dacă încă nu aţi aplicat această dietă, v-o recomandat cu drag, căci sunt sigură că astfel sufletul vostru îşi va găsi liniştea.

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. illusion spune:

    Bune sfaturi, mă bag şi eu la aşa o dietă! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.