De vorbă cu C-tin Noica

Trăim într-o perioadă foarte zbuciumată în care se pune  din ce mai mult accent pe problematica identitară şi a diversităţii culturale. Trăim într-o lume complet schimbată de om, căci pretutindeni dăm de structuri create de acesta care ne dau posibilitatea de a ne întâlni cu noi înşine, iar în această lume globală caracterizată de o  mare diversitate culturală, ne vine din ce în ce în ce mai greu să convieţuim paşnic cu cei alături de care ne-a fost dat să trăim. Deşi nu trebuie, adesea diferenţele dintre noi, şi diversitatea culturală sunt considerate  o cauză a apariţiei prejudecăţilor şi a actelor discriminatorii, iar acest lucru nu face altceva decât să împiedice identificarea unei soluţii în vederea convieţuirii paşnice.  Despre acest subiect şi nu numai am putut  discuta  cu domnul Constantin Noica, într-un interviu pe care a avut amabilitatea să mi-l acorde într-un  cadru frumos de la hotel NH Bucharest la un breakfast AntiOx. Sper ca acest interesant interviu să vă facă plăcere.

                                                                                          ConstantinNoica

                                                                                                   Sursă: wikipedia.ro

Eu: Bună dimineaţa  domnule Noica, şi vă mulţumesc tare mult pentru  că v-aţi rupt puţin din timpul dumneavoastră preţios, pentru a discuta cu mine  despre lucruri care cred că ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Aş începe această discuţie prin a vă ruga să-mi spuneţi de unde pasiunea pentru folosofie şi cum aţi defini dumneavoastră filosoful.

CN: Dragă domnişoară ţin şi eu să-ţi mulţumesc că m-ai invitat să vorbim despre un subiect care trebuie să recunosc că-mi place foarte mult, deoarece ale legătură cu noi oamenii. De unde pasiunea pentru filosofie? Cred că pasiunea pentru  filosofie, a apărut din dorinţa de a cunoaşte omul ca atare. Vedeţi dumneavoastră domnişoară, sunt domenii ştiinţifice care vorbesc de lucruri chiar şi atunci când vorbesc despre om, ori  în filosofie este vorba de om chiar şi atunci când se vorbeşte despre lucruri. M-a atras filosofia pentru că datorită ei am putut înţelege natura umană, mi-am înţeles mult mai bine propria natură, dar şi pe a celorlalţi.  Dar ştiţi de ce? Fiindcă filosofia te ajută să gândeşti. Cred că este un lucru extrem de important să ajungi să te poţi înţelege pe tine însuţi, pentru ca mai apoi să îi înţelegi pe cei alături de care îţi este dat să trăieşti. În ceea ce priveşte cea de a doua curiozitate a dumneavoastră, îmi place să spun că filosoful este un preot pe dos. După cum mă priveşti atât de uimită, îmi dau seama că nu înţelegi ce treabă are filosoful cu preotul. De ce ne ducem noi la preot? Pentru a căuta un răspuns, o certitudine, o soluţie pentru rezolvarea problemelor. Filosoful spre deosebire de un preot este plin de incertitudini, el mereu caută răspunsuri la întrebările pe care singur şi le pune în mod constant. Nu cred că există o problemă pe care să nu-l preocupe pe filosof, şi despre care să nu-şi pună întrebări. De asta zic eu că filosoful este un preot pe dos.

Eu: Se spune că filosoful este foarte interiorizat, că trăieşti într-o lume a lui, că nu prea îl preocupă ce se întâmplă în lumea exterioară? Dumneavoastră ce părere aveţi despre acest aspect?

CN: Această concepţie este complet greşită, fiindcă filosoful se naşte printre oameni, căci filosofia nu este posibilă decât printre oameni, decât fiind în contact permanent cu aceştia.   Nu ai cum înţelege natura unui om, nu ai  cum să-l cunoşti dacă nu trăieşti zi de zi alături de el, dacă nu comunici cu el pentru a descoperi ceea ce-i place, ce-şi doreşte etc.

Eu: Ţinând cont de toate aceste lucruri pe care mi le-aţi spus până acum care credeţi că este soluţia pentru  a putea conveţui paşnic în această lume caracterizată de o mare diversitate culturală?

CN: Nu aş putea să-ţi vorbesc despre soluţii, căci noi filosofii  nu dăm soluţii, noi doar ne punem întrebări, cum ţi-am spus şi puţin mai devreme. Dar pot să spun că noi nu vom putea trăi împreună paşnic până nu vom vom înţelege că diferenţele dintre noi nu fac altceva decât să ne dea identitate în sine. Trebuie de asemenea să înţelegem că a trăi împreună este o datorie omenească fundamentală, deoarece nouă nu ne-a fost dat să trăim singuri, avem nevoie unii de alţii pentru a duce o viaţă frumoasă  şi plină  de armonie. Trebuie să învăţăm să-i respectăm pe ceilalţi de lângă noi, întrucât traiul alături de ceilalţi dă sens vieţii noastre. Mi se pare absurd să respingi o persoană doar pentru faptul că este diferită de tine sau pentru că aparţine unei alte culturi. Din contra, contactul cu o persoană ce aparţine unei alte culturi poate fi benefic pentru noi, deoarece ne-ar ajuta să ne îmbogăţim orizontul de cunoaştere şi de trăire. (zâmbeşte)

EU: Aveţi dreptate, însă din păcate globalizarea şi diversitatea culturală nu sunt privite ca pe un lucru pozitiv, ci dimpotrivă, ambele sunt considerate ca fiind două lucruri dăunătoare nouă. Care este opinia dumneavoastră cu privire la acest aspect?

CN: Există tendinţa de a privi globalizarea ca un lucru omogenizator, însă nu cred că globalizarea ar trebui privită ca un astfel de fenomen care ameninţă să distrugă identităţile etnoculturale. În opinia mea globalizarea contribuie mai cu seamă la revitalizarea culturilor naţionale, este cea care promovează identitatea culturală, nu o distruge. În ceea ce priveşte diversitatea culturală, dacă am învăţa să fim mai toleranţi, atunci nu am mai privi-o ca un lucru dăunător. Trebuie doar să conştientizăm faptul că trăim într-o lume în care trebuie să avem curajul să spunem cine suntem şi să convieţuim alături de ceilalţi în respectul pentru diversitate, fără a ne teme că lumea ar putea deveni omogenă.

Eu: Acum după ce am aflat atâtea lucruri interesante de la dumneavoastră aş vrea să schimbăm puţin registrul discuţiei noastre. Fiindcă ne aflăm la masă, savurând un mic dejun sănătos şi bogat în antioxidanţi, aş vrea să aflu opinia dumneavoastră despre alimentaţia sănătoasă şi despre meniul inovator plin de antioxidanţi, pus la dispoziţie de hotelul NH.

CN: Nu ştiu cum faceţi dragă domnişoară, dar aduceţi în discuţie numai subiecte interesante. Trebuie să recunosc că atunci când am aflat că următoarea conferinţă la care va trebui să particip va avea loc în acest hotel, prima dată am intrat pe site-ul hotelului www.nh-hotels.com, pentru a afla  ce facilităţi oferă şi cum va fi meniul. Am avut nenorocul alte dăţi să  fiu cazat în hoteluri în care nu am fost mulţumit, nici de cazare, nici de meniul de la restaurant. Să nu credeţi că sunt o persoană mofturoasă, că nu sunt. La câte mi-a fost dat să trag în viaţa asta, am învăţat să mă adaptez oricărei situaţii, însă îmi place să stau în condiţii bune şi să mănânc cât de cât sănătos. M-am bucurat atunci când am aflat că voi fi cazat într-un hotel de 4 stele şi că voi avea ocazia să gust din inovatorul lor meniu AntiOX. Nu cred că am mai mai auzit de vreun hotel pănă acum care să ofere un astfel de meniu, bogat în fructe şi legume precum citrice, kiwi, căpşuni, morcovi, salate proaspete, produse lactate şi din soia, sucuri naturale, sortimente variate de cafea şi ceai. Trebuie să recunosc că este interesant şi  foarte bun acest meniu, nu-i aşa?

Image    Image

                                 Sursă: Hotel NH Bucharest

Eu: Da, trebuie să recunosc că este foarte bun. Este primul mic dejun de acest fel pe care îl servesc.

CN: Trebuie să recunosc că nici eu nu am mai servit un astfel de mic dejun sănătos, deşi ca să-ţi răspund la întrebarea pe care mi-aţi pus-o, eu cred că o alimentaţie sănătoasă ne-ar ajuta să ne bucurăm mai mult de viaţă, însă din păcate datorită faptului că stilul nostru de viaţă odată cu evoluţia noastră s-a schimbat foarte mult, nu mai acordăm atenţie alimentaţiei. Este total greşit felul în care procedăm, şi din păcate cei mai mulţi dintre noi nu conştientizăm acest lucru decât atunci când este foarte târziu. Toate aceste lucruri mă duc cu gândul la faptul că evoluţia noastră nu a fost bună în toate privinţele. Ştiaţi că omul primitiv consuma peste 300 de specii de plante şi de animale? Şi ştiţi ce era mai interesant?  Ei consumau aceste alimente în stare naturală, neprocesate. Omul produce acum alimente total nesătoase pe care toţi le consumăm frecvent. Este de lăudat iniţiativa acestui hotel de a oferi clienţilor săi un meniu sănătos care să-ţi asigure energia de care ai nevoie pe parcursul unei zile.   Este o idee care ar trebui preluată şi de alţii pentru ca treptat să învăţăm unii de alţii ce înseamnă să mânânci sănătos.

Eu: Să înţeleg că pentru dumneavoastră, o alimentaţie sănătoasă este o alimentaţie bogată în fructe, iaurturi?

CN: Nu neaparat, având în vedere că mie îmi place carnea destul de mult, însă cred că trebuie să existe un echilibru şi o limită în ceea ce priveşte alimentaţia, aşa cum ar trebui să existe în general în viaţă. Cred că o alimentaţie sănătoasă trebuie să îmbine consumul de carne cu cel de fructe. Omul are nevoie şi de proteine, aşa că eu nu aş elimina carnea din meniul zilnic, doar că aş încerca să o prepar cât mai sănătos posibil, la grătar, de exemplu. Noi astăzi procesăm foarte mult alimentele le adăugăm tot felul de aditivi, ceea ce nu mi se pare  normal.

Eu: Vreţi să spuneţi că oamenii primitivi se hrăneau mult mai sănătos ca noi?

CN.: Sigur că da, ceea ce noi aproape am uitat, şi ne plângem apoi că ne îmbolnăvim. Ne îmbolnăvim fiindcă mâncăm cât mai puţine alimente în stare naturală, aşa cum o făceau  strămoşii noştri. Nu mă miră faptul că astăzi oamenii suferă mult mai ales din cauza obezităţii morbide.  Ştiţi de ce nu mă miră? Fiindcă foarte mulţi dintre ei au uitat că suntem ceea ce mâncăm. 

EU: Aş vrea acum la finalul discuţiei noastre să-mi spuneţi care este impresia dumneavoastră despre facilităţile acestui hotel. Eu încă nu am reuşit să mă bucur de tot ceea ce oferă acest frumos hotel.

CN: Sigur că da, nicio problemă. Impresia nu este decât una pozitivă, în special datorită sălii de conferinţe pe care hotelul o pune la dispoziţie pentru întâlniri de genul celor la care am participat ieri şi voi participa şi astăzi.

                           Image

                                            Sursă: Hotel NH Bucharest

Apoi am fost foarte plăcut surprins de camera primitoare în care am fost cazat, dotată cu tot ceea ce-i trebuie unei persoane pentru a se simţi confortabil, chiar şi cu un mini bar din care pot servi orice îmi doresc. Nu ştiu dacă v-aţi uitat în meniu, dar pe lângă acest mic dejun sănătos, poţi servi preparate din bucătăria internaţională. Este o locaţie care îţi oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a te simţi mai ceva ca la tine acasă. Mă bucur că  am fost cazat în acest hotel care are grijă să ofere clienţilor săi servicii de calitate.

Eu: Vă mulţumesc frumos pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.

CN: Pentru puţin, mi-a făcut plăcere să discut cu o tânără domnişoară despre marea mea pasiune, filosofia. Nu ştiu cât de bine ţi-am răspuns la întrebările privind alimentaţia sănătoasă, fiindcă deşi este un subiect interesant, nu prea sunt foarte bine documentat în această privinţă.

Acest articol este rodul imaginaţiei mele  şi este scris pentru  Spring SuperBlog 2014. Recunosc că mi-ar fi plăcut să îi iau un interviu domnului C-tin Noica, căci ştiu că aş fi avut atât de multe de învăţat de la domnia sa. O parte din sursa  informaţiilor o reprezintă lucrarea Jurnal Filosofic al lui C-tin Noica , iar o parte sunt opinii personale despre problematica identitară, a diversităţii culturale şi a  convieţuirii paşnice.

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

  1. Wooow, ce articol!! Te felicit pt acest interviu! Foarte frumos!!
    Eu am scris despre Emil Cioran. 🙂

  2. Pinky Rainbow spune:

    Trebuie sa recunosc ca interviul este foarte interesant! Felicitari! :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.