Împreună pentru Europa

        ImageSuntem în 2013, anul european al cetăţenilor, anul în care ar trebui să ne facem timp pentru a medita asupra a ceea ce înseamnă să fii cetăţean european. A fi cetăţean european nu presusupe doar apartenenţa la un stat european, nu presupune doar existenţa unor drepturi, înseamnă în primul rând responsabilitate, dorinţa de implicare activă în activităţi ce au în vedere  crearea unei Europe Unite. Trebuie să ne străduim să înţelegem în primul rând ce presupune apartenenţa la o astfel de comunitate, pentru a conştientiza importanţa cooperării şi a interacţiunii permanente cu ceilalţi. Doar printr-o implicare activă într-un dialog intercultural cu ceilalţi, putem contribui la conturarea propiei noastre identităţi europene şi a ceea ce ne dorim cu toţii, a unei Europe Unite. Suntem martorii unor fenomene a individualismului a-social şi a fundamentalismului ce au caracteristice comune ce se unesc şi erodează dimensiunea politică a societăţii şi cetăţeniei, făcând necesar un proces de sustenabilitate la toate nivelele. Uniunea Europeană este o arenă politică, în care se câştigă şi se pierd lupte, ceea ce face necesară negocierea dintre  diverse culturi, pentru a ajunge la un rezultat benefic pentru toţi.

Trăim într-o lume globală, în care diversitatea culturală reprezintă o reală problemă, ce a condus treptat la apariţia de conflicte.  Existenţa unei multitudini de culturi, ce  a contribuit la intensificarea conflictelor interne şi internaţionale, dintre indivizi, asociate cu variabile etnico-culturale şi religioase, care recurg la tot felul de forme de violenţă, sunt suficiente pentru recunoaşterea faptului că ne aflăm în faţa un provocări culturale cruciale. Acest fapt face necesară identificarea unei soluţii care să contribuie la diminuarea conflictelor care au loc la scară naţională, locală, regională şi domestică. Conflictul se produce atât la scară mică cât şi mare, într-un context de schimbări profunde în sfera  dezvoltării economice şi sociale care este proiectată asupra vieţii cotidiene, şi împiedică o dezvoltare şi o calitate de viaţă demnă pentru toţi. Acest tip de dezvoltare erodează bazele coeziunii sociale care distruge temelia socială, astfel că posibilitatea de convieţuire cu ceilalţi nu constituie o consecinţa naturală a ordinii sociale, ci un lucru la care trebuie să aspirăm. Aventura umană este în esenţă ritmată de întâlnirea dintre indivizi diferiţi, construind şi îmbogăţind continuu identitatea grupurilor sociale şi culturale. Doar prin intermediul dialogului intercultural, a toleranţei, şi prin intermediul împărtăşirilor de idei, credinţe şi valori, opinii, stiluri de viaţă, putem crea o unitate în diversitate, putem promova respectul faţă de noi înşine şi cooperarea în vederea unei bune convieţuiri între toţi membrii comunităţii europene. Nu cred că este suficient să putem circula liberi, să avem drept de vot, pentru a ne numi cetăţeni europeni, ci trebuie să demonstrăm că suntem capabili să ne unim forţele în vederea bunăstării comunităţii în care trăim, renunţând la tot felul de prejudecăţi şi acte discriminatorii. Trebuie să arătăm că înţelegem faptul că a fi diferit înseamnă a avea identitate în sine şi că supravieţuirea unei astfel de comunităţi, depinde de noi, de puterea sentimentelor noastre, de puterea de a accepta că toţi suntem egali, de gradul nostru de implicare în activităţi menite să contribuie la fortificarea comunităţii în care ne-a fost dat să trăim. Aceasta este calea pe care noi, ca cetăţeani europeni ar trebui să o urmăm pentru  ca dialogul intercultural şi cooperarea în vederea bunăstării comunităţii din care facem parte, să aibă loc.

 Articol scris Pentru concursul Blogger European, despre care puteţi afla mai multe din  Regulamentul campaniei.

                       20227_banner_anul_european_al_cetatenilor_2013_mare_rom

                            PASS.jpg1

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. ideisiidei spune:

    In mare parte sunt de acord cu tine. Insa nu cred faptul ca multitudinea de culturi a contribuit la intensificarea conflictelor interne si internationale ci, asa cum spui si tu, lipsa dialogului si egoismul.
    Succes la concurs :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.